Nakladatelství Lelkárna®

Z Nitrolebních Pochůzek

Pochůzka 5.

Na internetu se nedávno rozjela debata o probioticích. Začalo to příspěvkem o jedněch tekutejch, co obsahujou benzoan sodný, kterej jde přesně proti tomu, co probiotika mají dělat. A dál se to posunulo k tomu, že užívání probiotik není potřeba, když člověk správně jí. A že užíváním probiotik si člověk může poškodit mikrobiom.

Tak já taky se svou troškou do mlýna.

Začnu tím, že každej jsme jinej, jsme chodící zázraky na nožičkách. Nicméně naše trávící soustavy, resp střeva potřebujou víceméně ty samý bakterie, abysme byli zdraví.

Těch bakterií je strašně moc. Pro mne je to číslo, který asi neumím ani pojmenovat, tyhle názvy jsou doménou Staršího, ten se v tom vyžívá. Já se tady uchyluju ke Kopčemovu “1, 2, 3, 4, 5, mnoho”.

Takže jasně, 12 kmenů v těch, co užívám já, to nespasí. Ale! Těch 12 kmenů to může rozehrát tak, aby to byla symfonie a ne rej příšer. Vzhledem k tomu, že je v nich přítomná i kouzelná babička Biffidobacterium breve, která ostatním stele postýlky a stará se o to, aby jim bylo dobře, je to rozehraný pěkně.

Těch 12 kmenů začne práci na ozdravení střevního mikrobiomu a tím i našich celků. Přes 70 % imunity povstává právě ze střev. To není málo. Tradiční Číňan říká, že smrt sedí ve střevě, a má pravdu.

Když teda máme nasazenejch těch 12 kmenů, který se skutečně dostanou do střev živí a zdraví, protože jedou v miniponorečkách a jak bandička turistů se cestou z bezpečí rozhlížej po žaludku, začne se naše vnitřně vnější prostředí (střeva jsou ve skutečnosti vně, nikoliv uvnitř, hustý, co?) vylepšovat. Dochází k potlačení vyloženě škodlivejch a oportunních bakterií. Ty oportunní jsou prospěšný, když jich je x, ale když se namnoží na xx, nebo dokonce na xxx, tak nám začnou škodit.

Takže tyhle oportunisti a záškodníci se dostanou pod kontrolu a k těm hodnějm bakteriím přichází další ze stravy. Ano, ani já nepopírám důležitost pestrý a zdravý stravy. Jenže tady se dostáváme často do křížku s hlavou a chuťovejma buňkama.

Ten todle nechce, tomu to nechutná, radši by papal támdleto… Jeden týpek učinil pokus a dal si dohromady mikrobiom tak, že denně pil smoothie ze 60 druhů ovoce a zeleniny. No tak to já ani nevyjmenuju, natož abych to všecko zvládla zpracovat. A to si myslím, že jím fakt dobře (až na občasný zaprasení). Jíme moc masa, prefabrikáty, bílý pečivo s přehršlí lepku, pijeme limonádky se žlutí, která vraždí mikrobiom (vytváří film na střevní stěně)… S tou žlutí je to vtipný, ona je třeba i v jednom léku na nadýmání (kulatý žlutý tobolky). Jako fakt.

A pak tu máme třeba lidi, co přišli na svět s nedokonalou výbavou (císař a/nebo z jakýhokoliv důvodu nemožný kojení); lidi, co přišli o slepák, kterej funguje jako schovka pro ty hodný bakterie, takže po nemoci, ATB a tak, se nemají odkud vynořit a začít honem úřadovat. Já jsem si vytáhla obě tyhle karty.

Trávící potíže jsem měla v nějaký míře celej život a s nástupem přechodu se prohloubily. Zkoušela jsem jíst všecko možný, nejíst kdeco, ale nic nefungovalo. Fakt jsem si myslela, že si na to holt budu muset zvyknout, ale když jsem si s mírnou skepsí (po předchozích zkušenostech) nasadila ty svoje probiotika, najednou se po nich slehla zem. Teda spíš toaletní mísa. Samozřejmě se snažím jíst pěkně a zdravě, abych to těm bakteriím ve svým vnitřním vnějším prostředí nekazila.

Takže můj závěr je: Pokud je člověk zdravej, nemá kožní potíže, má pravidelnou, přiměřeně pevnou stolici, nemusí probiotika užívat. Pokud ale zdravej není, na kůži se něco děje a v míse to vypadá různě a občas třeba nijak, tak je potřebuje, aby se jeho mikrobiom dal dohromady.

A pro ten druhej případ jsem tu. Ozvěte se, probereme situaci a vymyslíme to tak, abyste byli co nejdřív zase v pohodě, zdraví a veselí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Copyright © 2025 Nakladatelství Lelkárna® s.r.o.